Recepty z Pakoní kuchařky aneb Co dobrého nám možná zanechal Pakůň

Nebude to Pakoní koblížek, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale recepty, ve kterých je postatnou ingrediencí vřes, oblíbená to Pakoní pochoutka.

Pozn.: chráníme život i životní prostředí, žádný z receptů nebyl vyzkoušen na živém tvorovi! Uvítáme tedy Vaše zážitky s Pakoními pochoutkami, stejně jako nově nalezené recepty. Posílejte je na náš mail!

 Kuře ve vřesovém medu (oblíbený irský recept)

Suroviny: 1 celé kuře, 7 lžic vřesového medu, 5 lžic (nejlépe olivového) oleje, 3 lžičky hořčice (dobrá je kombinace lžičky kremžské a dvou lžiček plnotučné), 2 lžičky kari koření, sůl, pepř, máslo.

Postup: Kuře očistíme, nasolíme, opepříme a vložíme do pekáčku či zapékací misky. V misce promícháme med, olej, kari koření, hořčici. Kuře poklademe plátky másla, podlijeme marinádou, přikryjeme a pečeme v troubě při 190 °C přibližně hodinu. Jako příloha je nejvhodnější rýže (ideálně značky Paak-O-Kun´), ale chutná i s hranolky či bramborovou kaší.

 Vřesové pivo (starý keltský recept)

Doba výroby: 120 minut přípravy, 24 hodin kvašení, týden odležení
Doba konzumace: 0.38 - 3.52 minuty / 0.5 litru

Suroviny: 6 litrů vody, 1,5 kg vřesových květů, 500 g melasy, 30 g mletého zázvoru, 15 g chmele, 5 polévkových lžic pivního kvásku (kvasnic).

Postup: V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou. Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a směs hodinu povaříme. Přecedíme do čisté dřevěné kádě a na zhruba každých 5,5 l tekutiny (musíme počítat s vyvařením vody) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy. Následně směs přelijeme zpět do vymytého hrnce, dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme, až bude téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!). Následně opatrně stáhneme pěnu a nápoj jemně přelijeme do dřevěné kádě (v hrnci by měla zůstat usazenina z kvasnic). Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme. Jednotlivé láhve skladujeme maximálně týden, a to nejlépe na temném a chladném místě.

 Vřesové víno (nestárnoucí recept)

Suroviny: 1 kg čerstvě natrhaného vřesu (horní část lodyh a květy), 4 l vody, 4 hrnky cukru, 1/4 hrnku citrónové šťávy, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky nového koření

Ve velkém hrnci svaříme vřes ve 4 l vody, dokud nezískáme silně obarvené thé. Poté odstavíme z ohně, přecedíme a vyluhované květy umístíme na kompost. Jakmile směs téměř zchladne, přidáme cukr, muškát, nové koření a citrónovou šťávu. Přelijeme do soudku a necháme na temném a chladném místě 6 měsíců kvasit. Po této dlouhé době víno přecedíme, naplníme do jednotlivých lahví a můžeme ho ihned podávat.